fbpx

About usIstorija

Herceg Novi je šarmantan gradić smješten na crnogorskom primorju koji ima bogatu i fascinantnu istoriju. Evo kratkog pregleda ključnih trenutaka u njegovoj prošlosti:

Antička Istorija

Okolina Herceg Novog bila je naseljena od davnina, a na tom području su pronađeni artefakti iz ilirskog, rimskog i vizantijskog doba.

Srednjovjekovna vremena:

Herceg Novi se prvi put spominje u pisanim zapisima u 14. vijeku kada je bio u sastavu Bosanskog kraljevstva. Kasnije je pod vlašću Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva.

Mletačka Vladavina:

Godine 1687. Herceg Novi su osvojili Mlečani, koji su vladali gradom skoro 150 godina. Za to vrijeme grad je doživio period rasta i prosperiteta.

Austro-Ugarska Vladavina:

Godine 1813. Herceg Novi je pripao Austriji i postao dio Austro-Ugarske. Pod Austrijancima, grad je postao važno trgovačko središte i popularno turističko odredište.

Prvi Svjetski Rat:

Tokom Prvog svjetskog rata Herceg Novi su okupirale italijanske snage. Grad je teško oštećen tokom rata, a mnoge njegove istorijske građevine su uništene.

Drugi Svjetski Rat:

Herceg Novi je bio okupiran od strane njemačkih i italijanskih snaga tokom Drugog svjetskog rata. Grad su oslobodili jugoslovenski partizani 1944.

Moderno Doba:

Nakon Drugog svjetskog rata Herceg Novi je ušao u sastav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 2006. godine Crna Gora je postala nezavisna, a Herceg Novi je postao važna turistička destinacija, poznata po svojim prirodnim ljepotama, istorijskim lokalitetima i kulturnim dešavanjima.

Danas:

Herceg Novi je danas uspješan grad sa bogatom istorijom i kulturom koji privlači posjetioce iz cijelog svijeta. Njegova zadivljujuća arhitektura, drevne tvrđave i prekrasne plaže samo su neki od razloga zašto ljude privlači ovaj šarmantni grad.

Ovo su samo neki momenti bogate istorije Herceg Novog. Posjetioci će svakako moći posjetiti i naučiti mnogo zanimljivih istorijskih činjenica iz bogate ponude grada.

Partneri i Sponzori